Overview

En fin och lättcyklad tur som tar dig längs Kyrkvägen mot Ockelbo / Brattfors, men innan man kommer hela vägen dit viker man tillbaka mot Jädraås igen längs gammal banvall.

Namnet "Kråkis" kommer just från att en sträckan på den här banan går på banvallen där tidigare järnvägen som i folkmun kallades "Kråkbanan" (Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg) gick. Att den kallades "Kråkbanan" har att göra med att den började i Linghed utanför Svärdsjö - och folk från Svärdsjötrakten kallades "Svärdsjökråkor". Det i sin tur går hela vägen tillbaka till 1520 och Gustav Vasa, för när danskarna sticker in ett spjut i hövagnen där Gustav gömmer sig och det börjar droppa blod så skär kusken sin häst i "Kråkan" (hoven) för att dölja blodet som kommer från Gustav.

Längs leden passeras bland annat Jädraås gamla hytta och smedja. Sommartid körs även museijärnväg i Jädraås.

Quick Info

  • Svårighetsgrad Blå
  • Längd 15 km

Boende längs leden

STF Jädraås Herrgård

Alldeles intill cykellederna och med utsikt över Jädraån ligger STF Jädraås Herrgård.

Från Jädraås finns leder mot Kungsberget, Ockelbo, Brattfors och Högbo. Dessutom finns ett antal lokala banor av olika längd.

17 rum

34 bäddar

MTB-uthyrning

JAIK-vallen

Jädraås AIK har en fin och familjevänlig camping belägen i naturskön miljö precis intill Jädraån. Här kan du bo i vinterbonad stuga, husvagn eller tält på en anläggning med bra faciliteter och fina möjligheter till rekreation.

Från Jädraås finns leder mot Kungsberget, Ockelbo, Brattfors och Högbo. Dessutom finns ett antal lokala banor av olika längd.

4 stugor

Husvagns- och husbilsplatser

Kök

Cykling i Jädraås

Rontis, Jädraås

Käris, Jädraås

Hyttis, Jädraås

Hedis, Jädraås

Gamlis, Jädraås

Berg och mur, Jädraås

En å och sex sjöar, Jädraås

Kungsberget – Jädraås (lätt led)

Kråkis, Jädraås

Valkis, Jädraås

Kungsberget – Jädraås (svår led)

Brattfors- Jädraås